Οι εκτός εποχής παγωνιές στο διάστημα 25-28 Μαρτίου 2021 και 8-10 Απριλίου 2021 έπληξαν την ετήσια καρποφορία στις ροδιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Το πρόβλημα ήταν εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι ζημιές και ειδικότερα η απώλεια επί του φυτικού κεφαλαίου στις ροδιές κυμαίνεται μεταξύ 60% έως 100%, με τραγικό αποτέλεσμα την αντίστοιχη απώλεια εισοδήματος για τους καλλιεργητές ροδιάς τουλάχιστον για τα επόμενα 5 έτη, καθώς τόσο είναι το διάστημα που θα απαιτηθεί για να υλοποιηθεί η φυσική αναβλάστηση των δένδρων.
Αν και ο ΕΛΓΑ δέχτηκε την αναγκαιότητα ένταξης των ζημιών στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, τη δρομολόγηση καταγραφής και παρακολούθησης του φαινομένου από τους κατά τόπους ΕΛΓΑ, την έναρξη διαδικασιών αναγγελίας ζημιών, η περιοχή της Δράμας και της Καβάλας εξαιρείται από το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΑΣΟΠ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ, θεσμικού φορέα εκπροσώπησης και έκφρασης των καλλιεργητών ροδιάς και στην περιοχή Δράμας – Καβάλα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην άρνηση της προϊσταμένης στο παράρτημα ΕΛΓΑ στην Καβάλα να αναγνωρίσει, με βάση γεωτεχνικά δεδομένα, την αναγκαιότητα ένταξης των καλλιεργητών της περιοχής στις ενισχύσεις λόγω κακοκαιρίας.
Συγκεκριμένα, σε σχετική επιστολή προς εσάς, η οποία κοινοποιήθηκε στους βουλευτές της περιοχής, καταγγέλλεται ότι η προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας «αμφισβητεί τον ενιαίο του ΕΛΓΑ, αρνείται τα επιστημονικά δεδομένα, προκαλεί την αγανάκτηση και καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό τους καλλιεργητές ροδιάς στην Δράμα και Καβάλα, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη χώρα, εμποδίζει την ανάπτυξη της Δράμας , καθώς το ρόδι έχει καταστεί ένα τοπικό εξαγώγιμο προϊόν με τεράστιες προοπτικές και αποτελεί τροχοπέδη στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την προώθηση δυναμικών και βιολογικών καλλιεργειών.»
Μάλιστα, οι πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή επιδείνωσαν την κατάσταση, καθώς η λιγοστή εναπομείνασα ποσότητα υγιών καρπών ροδιών έχει πλήρως απαξιωθεί, με αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό του αναμενόμενου εισοδήματος των καλλιεργητών. 
Επειδή, η αγανάκτηση των καλλιεργητών ροδιάς σε Δράμα και Καβάλα από την στάση της εν λόγω υπαλλήλου έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Επειδή, οι καταγγελίες των καλλιεργητών είναι εξαιρετικά σοβαρές και χρήζουν διερεύνησης.
Επειδή, η παραπάνω αναφερθείσα εξέλιξη προδιαγράφει αρνητικές εξελίξεις στον ραγδαία αναπτυσσόμενο και έντονα εξωστρεφή κλάδο μεταποίησης προϊόντων ροδιάς λόγω της υπαρκτής πλέον έλλειψης πρώτης ύλης (ρόδια) και ειδικότερα της βιολογικής καλλιέργειας αυτών , δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα βιολογικής καλλιέργειας ροδιάς βρίσκεται στην περιοχή και έχει πληγεί ολοκληρωτικά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να εξετάσει τις σοβαρές καταγγελίες των καλλιεργητών και να επιληφθεί του θέματος, αν επιβεβαιωθούν αυτές;
2. Θα προβεί άμεσα στη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές της περιοχής Καβάλας-Δράμας, οι οποίοι τεκμηριωμένα επλήγησαν από τις έντονες καιρικές συνθήκες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος

1
0
X
+
error: Content is protected !!