Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας και των 8 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ)- οι οποίες προβλέφθηκαν να λειτουργήσουν σε Καβάλα και Θάσο – κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας στην πρώτη έξαρση της πανδημίας, σύμφωνα με τις οποίες τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα δημιουργίας 8 συνολικά ΚΟΜΥ σε Καβάλα και Θάσο. Οι ΚΟΜΥ, σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο «θα λαμβάνουν δείγμα βιολογικού υλικού από πιθανά κρούσματα Κορωνοϊού, στοχεύοντας μεταξύ άλλων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, νοσηλευτικές μονάδες με χρονίως πάσχοντες, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αιμοκάθαρσης, δομές προσφύγων και μεταναστών καθώς και σε ασθενείς με συμβατή συμπτωματολογία».

Με άλλα λόγια, η λειτουργία των συγκεκριμένων Μονάδων στο νομό Καβάλας θα συνεισέφερε στη θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στον COVID-19.

Σήμερα, παρά τα όσα σχεδιάστηκαν, στην Καβάλα υπάρχει μόλις μία μονάδα και λειτουργεί στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Καβάλας, χωρίς να κινείται και είναι στελεχωμένη με μία ΤΕ νοσηλευτή και μία μικροβιολόγο (οι δύο εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από μονάδα του Νοσοκομείου Καβάλας) και μία με μορφή Ι.Χ. στην ΠΕ Θάσου, χωρίς όμως να έχει τις δυνατότητες μίας ολοκληρωμένης μονάδας.

Ως εκ τούτου, δεν υλοποιείται ούτε κατ’ ελάχιστον ο στόχος «για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και την ουσιαστική υποστήριξη των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)», όπως ρητώς τονίζεται στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Η κ. Ελευθεριάδου, ρωτά τον Υπουργό:

  • Προτίθεται να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό με 8 ΚΟΜΥ για το νομό Καβάλας;
  • Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΠΕ Καβάλας και Θάσου στην πρόσφατη τροποποίηση της πρόσκλησης;
  • Θα μεριμνήσει ώστε να στελεχωθεί με επιπρόσθετο προσωπικό η υπάρχουσα ΚΟΜΥ του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ώστε να επιστρέψουν στα πόστα τους οι δύο απασχολούμενοι εκεί;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση μαζικών τεστ σε όλο το νομό Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται στην υψηλή ζώνη υγειονομικού κινδύνου;

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τάνια Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!