Μετά το άνοιγμα των συνόρων ικανοποιητικός αριθμός Βούλγαρων και Ρουμάνων ταξιδιωτών έβαλαν τις βαλίτσες στα πορτ μπαγκάζ των αυτοκίνητων τους και ξεκίνησαν οδικώς για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα και το ίδιο προβλέπετε για Σέρβους ταξιδιώτες μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το 80% της κίνησης από Βουλγαρία και Ρουμανίας προέρχεται από ανεξάρτητους ταξιδιώτες, δηλαδή ανθρώπους που έχουν κάνει κράτηση μόνοι τους, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τουριστικού πρακτορείου. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα λόγω της κοντινής απόστασης. Οι Βούλγαροι μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Οι Ρουμάνοι, από την άλλη, έχουν αυξήσει τις διανυκτερεύσεις και οι διακοπές τους “αγγίζουν” τη μία εβδομάδα.
Η νοοτροπία των Βουλγάρων, Ρουμάνων και Σέρβων είναι κοντά στη δική μας στον τρόπο ζωής και το πως να απολαύσουν τις διακοπές τους. Θέλουν ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, συνήθως προτιμούν δωμάτια ή 3στερα και 4στερα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, πάντα οικονομικά, πραγματοποιούν δαπάνη στην εστίαση. Ξοδεύουν επίσης λεφτά στη διασκέδαση καθώς τους αρέσει η ελληνική μουσική.

Ο Δήμος Παγγαίου λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς των παραλιών αλλά και του εκκλησιαστικού τουρισμού και σίγουρα της κοντινής απόστασης, είναι παραδοσιακά επιλογή των Βουλγάρων, Τούρκων, Σέρβων, Ρουμάνων και Βόρειο Μακεδόνων. Αλλά ειδικότερα φέτος ο Δήμος ποντάρει στον εσωτερικό τουρισμό δηλαδή Ελλήνων.

Ο Δήμος Παγγαίου και οι ιδιώτες που απασχολούνται στον τομέα τουρισμού δηλώνουν έτοιμοι για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών εξωτερικού και εσωτερικού. Αλλά υπάρχουν ερωτήματα για κάποιους τομείς.

Μπορεί στις μεγαλύτερες παραλίες σε επισκεψημότητα και στα ιδιωτικά beach bar να καλύπτονται οι περισσότερες ανάγκες όπως, W.C., χώρους για τους θαμώνες να κάνουν ένα ντούς, να αλλάζουν , καθαριότητα, αυξημένο αριθμό κάδων κλπ. Αλλά σε μικρότερες και πιο απομακρυσμένες παραλίες (ο δήμος έχει περίπου 60 χιλιόμετρα παραλιών) τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι θάμνοι έχουν την τιμητική τους ………

Μεγάλο πρόβλημα είναι η ασφάλεια των αυτοκινήτων των λουομένων και αυτό ισχύει και στις μεγάλες παραλίες (beach Bar) και βέβαια στις απομακρυσμένες το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Πέρσι δεκάδες οχήματα λουομένων βανδαλίστηκαν και οι ίδιοι οι λουόμενοι έπεσαν θύματα κλοπής. Φέτος δυστυχώς πριν ακόμα αρχίσει και επίσημα η σεζόν ήδη είχαμε τα πρώτα κρούσματα, ένα την Κυριακή και ένα την περασμένη βδομάδα στη Τούζλα.

Παρόλο που πέρσι υπήρξε μια βελτίωση κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις προηγούμενες χρονιές που σημειώθηκαν ρεκόρ πνιγμών στις θάλασσες μας. Ναυαγοσώστες ακόμα δεν έκαναν την εμφάνιση τους και οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή κάποιας αδιαθεσίας στην παραλιακή ζώνη η αντιμετώπιση για τους τουρίστες, παραθεριστών αλλά και μόνιμων κατοίκων είναι δυσχερής ,  αφού το πολυιατρείο της Κάρυανης εδώ και 7 χρόνια παραμένει σχεδόν μη λειτουργικό και μη στελεχωμένο και ουσιαστικά πολυαδύναμο.

Η πρόσβαση ΑΜΕΑ στις παραλίες του Δήμου Παγγαίου μέχρι αυτή την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο ανύπαρκτη, πληροφορίες αυξάνουν την ανησυχία μας και εγείρουν διάφορα ερωτήματα αφού ουδείς γνωρίζει αν τα μηχανήματα επιλογής του Δήμου αν και πότε εγκατασταθούν είναι αξιόπιστα και  λειτουργικά και ικανοποιούν τόσο τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές όσο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν οι δυνητικοί του χρήστες (δηλ. τα άτομα με αναπηρία – κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους.

Περισσότεροι παραθεριστές, περισσότερα προβλήματα.

Το πρόβλημα της αποκομιδής των αυξημένων σκουπιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες γνωστό, με τον δήμο να καταφεύγει για ενίσχυση σε ιδιώτες εργολάβους με αναμφίβολα αποτελέσματα και υψηλό κόστος. 

Παρόλο ότι υπάρχει κάποια βελτίωση οι διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, τα προβλήματα παραμένουν και δημιουργούν άσχημες καταστάσεις ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες.

Όπως αυξάνουν οι παραθεριστές  έτσι αυξάνουν και οι καταγγελίες για αργά αντανακλαστικά του δήμου σε θέματα που παρουσιάζονται, παράδειγμα η καταγγελία ΕΔΩ .

Και τέλος λόγο του κορονοϊού προκύπτουν πολλά ερωτήματα ετοιμότητας, με ένα από τα πολλά, το ερώτημα ποιος θα φροντίζει για την τήρηση όλων των μέτρων ή η μόνη λύση θα είναι επιβολή προστίμων κατόπιν εορτής στις επιχειρήσεις;

0
0
X
+
error: Content is protected !!