Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση Γ. Πασχαλίδη για τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης
Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες του σχετικά με το Πρόγραμμα φθηνής στέγης «Σπίτι μου», που έχει στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων αλλά και την στήριξη σε ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση.
Ειδικότερα, με το Πρόγραμμα αυτό διευκολύνονται, κατά κύριο λόγο, τα νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη. Οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη με χαμηλότοκα (ή άτοκα) στεγαστικά δάνεια ή να μισθώσουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια. Τα στεγαστικά αυτά δάνεια θα δοθούν, στη πρώτη φάση του προγράμματος, σε 10.000 νέους ή ζευγάρια, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ ανά δάνειο, για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007, ενω το πρόγραμμα θα διευρυνθεί, σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων.
Όσον αφορά το ευεργετικό του προγράμματος, ενδεικτικό είναι ότι οι ωφελούμενοι θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα θα ανέρχεται στο 1%, και σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα, για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα είναι μηδενικό. Ταυτόχρονα, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού, αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.
Παράλληλα, με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά, που υπό κανονικές συνθήκες, δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα μισθωτοί με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ίσο με 715 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1680 ευρώ.
Στηρίζονται έτσι στο ξεκίνημα της ζωής τους οι νέοι και οι οικογένειές τους προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, και με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια ακόμα προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, η νέα στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης, δεν περιορίζεται στο Πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις όπως:
– Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια µε µακροχρόνιες µισθώσεις
– Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δηµοσίου, µε «κοινωνική αντιπαροχή»
– Επιδότηση ενεργειακής αναβάθµισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούµενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
– Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση µε µακροχρόνια µίσθωση
– Δηµιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
– Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος
– Αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για συµµετοχή σε πρόγραµµα Golden Visa από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ
– Διπλασιασμός από 120 ευρώ σε 240 ευρώ του επιδόματος στέγασης των µαθητών στις 50 Επαγγελµατικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποκτά μια συνεκτική στεγαστική πολιτική, η οποία δίνει έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει έμπρακτα την πρόθεση της να σταθεί δίπλα στους νέους που κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα στην ζωή τους, διασφαλίζοντας τους κατά το μέτρο του δυνατού την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικός τους σπίτι.»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!