Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»

Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»
Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού που μνημονεύεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, διοργανώνει την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 10:30 π.μ. μια σειρά δράσεων προκειμένου να αναδείξει κάποια από τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με τυφλότητα ή μειωμένη όραση στην καθημερινότητά τους.
Είναι μια ημέρα στην οποία γίνεται προσπάθεια για υπενθύμιση και προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, χωρίς να είναι δυνατό με δράσεις μιας ημέρας να δοθεί ακριβώς το στίγμα που πρέπει. Οι δράσεις του σωματείου μας είναι καθημερινές και στοχεύουν φυσικά στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης, στην διεκδίκηση των βασικών προϋποθέσεων που προάγουν μια αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση.
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.
Οι εκδηλώσεις στην Καβάλα
-Το ραντεβού και η εκκίνηση θα δοθούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 στις 10:30 π.μ. στην πιάτσα ταξί που βρίσκεται στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας. Από εκεί θα βαδίσουμε με τη βοήθεια των ειδικών πλακιδίων όδευσης τυφλών προς το ΙΚΑ και το σταθμό ΚΤΕΛ υπεραστικών λεωφορείων. Πρόκειται για μια διαδρομή που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Καβάλας και προστέθηκε στην προσβάσιμη αλυσίδα στο κέντρο που ενώνει υπηρεσίες και επιθυμούμε να την αναδείξουμε, αφού η σπουδαιότητά της είναι μεγάλη.
-Στη συνέχεια, στους φωτεινούς σηματοδότες πλησίον του ΕΛΤΑ θα αναφερθούμε στην αναγκαιότητα της ηχητικής σήμανσης στους φωτεινούς σηματοδότες. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, αλλά τα συστήματα που τοποθετήθηκαν τότε έχουν στην πλειοψηφία τους καταστραφεί από ασυνείδητους συμπολίτες μας και δυστυχώς η συντήρησή τους καθυστερεί. Είναι ένα έργο που είναι αναγκαίο και εξασφαλίζει την αυτονομία των ατόμων με τυφλότητα και μειωμένη όραση, όπως και άλλων ομάδων πληθυσμού, όπως ηλικιωμένα άτομα, αλλά και την ασφαλή μετακίνησή τους.
-Τέλος θα κινηθούμε μέσα στους πεζόδρομους των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κωστή Παλαμά, Παύλου Μελά,Φιλελλήνων, θέλοντας να αναδείξουμε τη δυνατότητα που θα πρέπει να παρέχεται σε όλα τα άτομα, εμποδιζόμενα και μη, όπως και στα άτομα με αναπηρίες, να κινούνται στο κέντρο της πόλης και να το επιλέγουν είτε για τα ψώνια τους, είτε για υπηρεσίες, είτε για διασκέδαση, όπως όλοι οι πολίτες.
Μερικές φορές οι συμπολίτες μας ξεχνούν ότι υπάρχουν άτομα με τυφλότητα ή μειωμένη όραση. Τα τυφλά άτομα που έχουν πάρει μαθήματα κινητικότητας κυκλοφορούν με το λευκό μπαστούνι και μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά. Υπάρχουν όμως άτομα που δεν κυκλοφορούν με λευκό μπαστούνι, επειδή δεν έχουν εκπαιδευτεί, επειδή δεν υπάρχουν προσβάσιμες διαδρομές που θα μπορούσαν να τους διευκολύνουν, όπως επίσης υπάρχουν και τα άτομα με μειωμένη όραση, τα οποία τις βραδινές ώρες, όταν έχει συννεφιά, ή πολύ δυνατό ήλιο, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν εμπόδια, τζαμαρίες καταστημάτων που μένουν ανοιχτές προς τα έξω, διαφημιστικές πινακίδες, τέντες που κατεβαίνουν σε χαμηλό ύψος κ.λ.π..
Το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένο με νόμο, αλλά θα πρέπει να γίνει συνείδηση και των συμπολιτών μας, από τους οποίους ζητούμε να δείξουν συνεργασία, αποδοχή της διαφορετικότητας, ανθρώπινη προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού. Όλοι μας θέλουμε να κινούμαστε μόνοι μας, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια. Για να γίνει αυτό αρκεί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να κατανοήσουμε ότι η πρόσβαση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα και προαπαιτούμενο μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι η «ελεύθερη ζώνη όδευσης» είναι νομικά κατοχυρωμένη, αφορά όλους και έχει να κάνει και με την ασφάλεια όσων κινούνται, εξυπηρετούνται ή εργάζονται στο συγκεκριμένο σημείο, αφού θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και σε οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική κ.λ.π.) να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίπτωση κινδύνου.
Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας, να γνωρίσουν και να βιώσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσβάσιμων διαδρομών.
Αναμένουμε να έρθετε για να καλύψετε την εκδήλωσή μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις. Σας ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση, για την Δ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΡΕΜΥΔΑΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΜΑΟΥΝΑΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΚΩΝ/ΝΟΣ
PROINI FM

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,668 προβολές
X
+