Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο ότι ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης για τα καύσιμα με το «Fuel Pass 2», προέβη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφορικά με τους αγρότες, ανακοινώνοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα επισπευστεί κατά τρεις μήνες και αντί για τον Νοέμβριο, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Αύγουστο.
Εν συνεχεία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξειδικεύοντας το μέτρο, ανέφερε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, αφορά το ντίζελ που αγοράστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ότι εντός του Ιουλίου θα «ανοίξει» η πλατφόρμα στη οποία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα δηλώσουν τα λίτρα ντίζελ που κατανάλωσαν έως τις 30/6/2022. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει οριστικοποιήσει και τη δήλωση ΟΣΔΕ 2022, ενώ η αξιολόγηση και η εκτίμηση του τελικού ποσού θα γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά της Δήλωσης ΟΣΔΕ 2021. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα συνεχίζουν να λαμβάνουν την επιδότηση καυσίμου στην αντλία, η οποία θα φτάσει τα 15 λεπτά το λίτρο με το ΦΠΑ.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για την καταβολή των 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για στήριξη του αγροτικού τομέα, τονίζοντας ότι τα εν λόγω κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν έως 30 Οκτωβρίου.
Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα με κάθε δυνατό τρόπο, προβαίνοντας σε ξεχωριστές παρεμβάσεις για τους αγρότες μας. Με την επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Αύγουστο δίνεται σημαντικότατη βοήθεια στον αγροτικό κόσμο τη στιγμή που θα βρίσκεται στην αποκορύφωσή της η καλλιεργητική περίοδος. Η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα των παρεμβάσεων μου προς τους αρμοδίους, ζήτημα για το οποίο, άλλωστε, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 είχα καταθέσει και σχετική ερώτηση.»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!