Οι παραλίες Περιγιαλίου και Καλαμίτσας έχουν γίνει πλέον σημείο αναφοράς και συνάντησης των ατόμων με κινητική αναπηρία και όχι μόνο, της ευρύτερης περιοχής Καβάλας, Δράμας και Βαλκανικών χωρών που γειτνιάζουν στην περιοχή μας . Γράφει στην σελίδα του ο Σμάραγδος Κρεμύδας, πρόεδρος της Π.Ε. Τυφλών Αν. Μακεδονίας και πρόεδρος νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας και συνεχίζει κάνοντας μερικές προτάσεις πως το καλό να γίνει καλλίτερο.

Στα ίδια πλαίσια κολακευτικά είναι και τα δημοσιεύματα στον τύπο που επισημάνουν την μεγάλη επιτυχία της τοποθέτησης των  seatrec και της μεγάλης προσέλευσης των ΑμεΑ μαζί με τις οικογένειες τους από πολλές περιοχές του τόπου μας και το εξωτερικό.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση άλλων 3 μηχανισμών SEATRAC σε παραλίες του Δήμου Καβάλας, όπως επίσης στον δήμο Νέστου λειτουργεί 1 SEATRAC (στην Αμμόγλωσσα της Κεραμωτής), ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η εγκατάσταση άλλων 4,  στον δε δήμο Θάσου έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση 4 SEATRAC.

Στον Δήμο Παγγαίου με τα χιλιόμετρα παραλίες και με κορωνίδα τους Αμμόλοφους δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης ΑμεΑ. Χρόνια τώρα μόνο κουβέντες και λόγια και με τα άτομα με ανάγκες που απλά ατενίζουν την θάλασσα   ή να καταφεύγουν σε άλλου δήμους και περιοχές για μια βουτιά. 

Από πέρσι μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ δόθηκαν τα χρήματα και η δυνατότητα στους Δήμους να εγκαταστήσουν τις κατάλληλες ράμπες και εξοπλισμό για τα ΑμεΑ. Πολλοί οι δήμοι που προχώρησαν στην τοποθέτηση, όπως και όλοι οι Δήμοι του Ν.Καβάλας όπως προ αναφέραμε.  Όλοι οι δήμοι του Ν. Καβάλας και σχεδόν όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα προχώρησαν στην επιλογή και τοποθέτηση των γνωστών και δοκιμασμένων μηχανισμών SEATRAC Ελληνικής προελεύσεως  που εκατοντάδες παραλίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία έχουν εγκαταστήσει. Για άγνωστους λόγους μια μικρή μειοψηφία δήμων μεταξύ αυτών και ο Δήμος Παγγαίου “πρωτοτύπησαν”  και “προτίμησαν”  τα μηχανήματα (SEA ACCESS II) που δεν έχουν τοποθετηθεί πουθενά αλλού και δεν έχουν δοκιμαστεί πουθενά μέχρι σήμερα , κανένας δεν γνώριζε αν είναι αξιόπιστα, αν είναι ασφαλή και λειτουργικά και αν ικανοποιούν τόσο τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές όσο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν οι δυνητικοί του χρήστες (δηλ. τα άτομα με αναπηρία). 

Από τις αρχές Ιουνίου αρχίσαμε να ακούμε για την επικείμενη εγκατάσταση των μηχανημάτων  SEA ACCESS πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες του Δήμου Παγγαίου, μάλιστα ο αντιδήμαρχος Χρ. Μποσμπότης με δελτίο τύπου τον Ιούνιο προ αναγγείλει την τοποθέτηση τους που θα γινόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις 7 Ιουλίου ξεσπά θύελλα  όταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και ζητάει εισαγγελική παρέμβαση για τα μηχανήματα SEA ACCESS που όχι μόνον τα χαρακτηρίζουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΣΩΝ ΚΑΝΟYΝ ΧΡΗΣΗ αλλά καταγγέλλει ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ SEA ACCESS ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΣΩΝ ΚΑΝΟYΝ ΧΡΗΣΗ.

Εκ τότε ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις 4 ράμπες ΑμεΑ SEA ACCESS II οι οποίες είχαν επιλεχθεί,  εγκριθεί από την επιτροπή επιλογής, την οικονομική υπηρεσία,  και έχει αναγγελθεί  η τοποθέτηση τους στις τέσσερεις παραλίες του Δήμου Παγγαίου  (Παραλία Οφρυνίου, Παραλία Αμμολόφων, Ν. Ηρακλείτσας, Παραλία Νέας Περάμου), Πέρα από  τις αρχικές δηλώσεις του Αντιδημάρχου Χρ. Μποσμπότη για άμεση τοποθέτηση, και μετά τις εξελίξεις που προαναφέραμε  φτάσαμε στο τέλος Ιουλίου, ράμπες δεν βλέπουμε, ράμπες δεν ακούμε, η  σιωπή του δήμου επί του θέματος εκκωφαντική  και όταν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (Αν. Τσαβδαρίδης) έθεσε ερώτημα, ποτέ δεν απαντήθηκε και πέρασε ως μη γενόμενο. 

Και τα ερωτήματα όσο και για την επιλογή των SEA ACCESS II έναντι των SEATRAC,  αλλά και για το ΑΝ και ΠΟΤΕ θα τοποθετηθούν ράμπες για τα ΑμεΑ στις 4 παραλίες του Δήμου Παγγαίου παραμένουν αναπάντητα. 

Μπας και κάποιος εκεί στον Δήμο Παγαίου ξέρει και θέλει να απαντήσει; 

Διαβάστε για περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος ΕΔΩ

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ Κρεμυδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

0
0
X
+
error: Content is protected !!