Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες του σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει για μία ακόμη φορά εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Ειδικότερα, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας
και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισαν την επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.
 Συγκεκριμένα από 1/1/2022 και έως τις 31/1/2022, έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους νυχτερινά κέντρα και μπαρ, αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως, ενώ το για το ίδιο χρονικό διάστημα θα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές.
 Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν οι επιχειρήσεις σε αναστολή το 100% των εργαζομένων σε θέατρα, χώρους εκδηλώσεων και θεαμάτων, παιδότοπους κλπ., ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις της εστίασης, ξενοδοχεία, γυμναστήρια κλπ.
Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα ενισχύσει, μέσω Ειδικού Προγράμματος, επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων, π.χ. Σχολές χορού, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κλπ. που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 σε ποσοστό άνω του 50%. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 8% επί του τζίρου του 2019 με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 400.000 ευρώ. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- REACT EU.

Επιπρόσθετα, αποφασίσθηκε η αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή, με την αποπληρωμή της να μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης .Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 8 εκατ. Ευρώ.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Η Κυβέρνηση μας αποδεικνύει καθημερινά με τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και στοχευμένων μέτρων ότι στηρίζει τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις. Η μεθοδικότητα και η αποτελεσματικότητα της καθοδήγησης του κυβερνητικού έργου από τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!