Σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση διενέργειας επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στις 16-12-2021, εντός των χερσαίων εγκαταστάσεων της ENERGEAN OIL & GAS SA στην περιοχή της Ν. Καρβάλης Καβάλας.
Όπως σημειώνει, η διαμορφωθείσα κατάσταση με την υιοθέτηση από τη μεριά της διοίκησης της εταιρείας προγράμματος εθελουσίας και τις δημόσιες (ψευδέστατες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους) καταγγελίες σχετικά με τη μη διασφάλιση ασφάλειας λειτουργίας του εργοστασίου λόγω των κινητοποιήσεων του Σωματείου Εργαζομένων, επέβαλαν τη διενέργεια επιθεώρησης για τη διαπίστωση των επιπέδων ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενέργεια που έτσι κι αλλιώς ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Συμπληρώνει ότι, η εξαγωγή συμπερασμάτων για την πιθανή υπαιτιότητα των εμπλεκομένων είναι κρίσιμη, καθώς οι διαρροές και τα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού Τύπου αφήνουν υπονοούμενα για το ρόλο των εργαζομένων στη μη ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Η βουλεύτρια Καβάλας αναφέρεται σε μία σειρά ζητημάτων που, σύμφωνα με διαρροές, καταγράφονται στην Έκθεση και κρίνονται ως εξαιρετικά σοβαρά για την ασφάλεια των ζωών των εργαζομένων και των πολιτών της Καβάλας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
 στα προβλήματα λειτουργίας του Αφαλατωτή όξινου Αργού Πετρελαίου,
 στη διάβρωση στον υποβρύχιο αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου λόγω της διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τα Λιπάσματα Καβάλας,
 στην μη τήρηση των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας στους θαλάμους ελέγχου, λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας την παράκαμψη των διακοπτών υψηλής στάθμης και πίεσης του διαχωριστή χαμηλής πίεσης,
 στη μείωση δυνατότητας πυρόσβεσης λόγω της μη λειτουργίας της ηλεκτροκίνητης αντλίας
διατήρησης πίεσης στο δίκτυο πυρασφάλειας και,
 στην αποκάλυψη του αγωγού φυσικού αερίου λόγω της κακοκαιρίας και η μη συντήρησή
του.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης είναι η μόνη διαυγής οδός για την ενημέρωση των πολιτών, εν αντιθέσει με τις διαρροές σε μερίδα του τοπικού Τύπου.
Η βουλέυτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τάνια Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!