Η πολιτική λαθροχειρία που επιχειρεί για πολλοστή φορά, σε ό,τι αφορά την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα, ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανυπαρξία του, δεν θα μείνει αναπάντητη.
Όσο δικαιωμένος και αν νιώθει για κάτι που ΔΕΝ έκανε, η αλήθεια είναι αμείλικτη:
 Το έργο «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης» με δικαιούχο την ΔΕΔΔΑ Α.Ε. έχει ενταχθεί από 04.12.2018, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 Η πρόβλεψη ήταν- και παραμένει- η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).
 Με αριθμό απόφασης 116/2021 (ΦΕΚ1392), δημοσιευμένο στις 8/4/2021, η ΡΑΕ (ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) αναφέρει ότι: «Εγκατάσταση Μ/R Καβάλας. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός σταθμού Μ/R 70/19 bar. (σημ.: δηλαδή του σταθμού Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης) στο χώρο του βανοστασίου της Καβάλας με σκοπό την τροφοδότηση της πόλης της Καβάλας και των παρακείμενων πόλεων Παλιό και Ελευθερούπολη. Η ΡΑΕ έχει
εγκρίνει την ανάπτυξη δικτύου διανομής στον Δήμο Καβάλας από τον Διαχειριστή ΔΕΔΑ Μ.Α.Ε. και ο προγραμματισμός του έργου συγχρονίζεται με τον προγραμματισμό της ανάπτυξης του δικτύου διανομής, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο 2021. Δεν υπάρχουν τροποποιήσεις στο σχεδιασμό του έργου».
 Το σχέδιο προγράμματος ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2020-2029, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο 2019 και εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ρητώς ότι το έργο είναι προγραμματισμένο, ενταγμένο και θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2022.
Ακόμα και με τις νέες συνθήκες (αλλαγή διοίκησης, κορονοϊός) ο προγραμματισμός είναι αρκετά πίσω. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Καβάλα (Απρίλης 2021), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας ανέφερε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2021, κάτι που προφανώς δεν έγινε.

Για να καμφθεί και η τελευταία αντίσταση του κ. Λαζαρίδη στην λογική, επισυνάπτουμε τα σχετικά έγγραφα. Είτε ο κ. Λαζαρίδης δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα αναφέρεται ή λέει ψέματα.

Ας σταματήσει τους μακαρισμούς και ας απαντήσει στα εξής:
Γιατί το έργο έχει καθυστερήσει σχεδόν 2 ολόκληρα χρόνια από τον αρχικό του σχεδιασμό, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε το μερίδιο του δημοσίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. στην Italgas SpA (Ιταλικό δημόσιο!), η οποία θα αποφασίζει πλέον σε ποιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου, χάνοντας ένα πολύτιμο ενεργειακό εργαλείο, ειδικά μια περίοδο ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην ενέργεια;
Γιατί, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατέγραψε τις υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις από τη σύσταση της, ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μέχρι και 10 φορές υψηλότερο λογαριασμό κατανάλωσης;
Γιατί, ενώ το χονδρεμπορικό κόστος φυσικού αερίου ήταν 31 με 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το τρίτο τρίμηνο του 2021 στην Ελλάδα, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε από 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο, σε 122 τον Αύγουστο και 135 το Σεπτέμβριο;
Ας αφήσουν τους φθηνούς εντυπωσιασμούς ο κ. Λαζαρίδης και η κυβέρνησης της ΝΔ και ας υιοθετήσει-επιτέλους- τις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που θα ανακουφίσουν άμεσα τους καταναλωτές.

Η Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Τάνια Ελευθεριάδου

0
0
X
+
error: Content is protected !!