Οι Θεολόγοι εκπαιδευτικοί του νομού Καβάλας κλήθηκαν από τον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανο, σε συνάντηση, προκειμένου, όπως αναφέρει η πρόσκληση, «να εκφράσωμε και να συζητήσωμε για τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας σε θέματα που μας απασχολούν έντονα τα τελευταία ιδίως χρόνια σχετικά με τη διδασκαλία των θρησκευτικών και να καθορίσωμε την προσπάθεια για τον καταρτισμό ενός πιθανού οργανογράμματος της κατηχήσεως και της αγωγής των νέων μας στην Κατηχητική Διακονία των Ενοριών της καθ’ ημας Ιεράς Μητροπόλεως…»
Η ΕΛΜΕ Καβάλας θεωρεί ιδιαίτερα άκομψη τη χρησιμοποίηση των εκπαιδευτικών θεσμών από την εκκλησία προκειμένου αυτή να κοινωνήσει τις θέσεις της, και ιδιαίτερα ανησυχητική την προσπάθεια εργαλειοποίησης των Θεολόγων των σχολείων για τη δημιουργία δικτύου κατήχησης. Η εκκλησία μπορεί να απευθυνθεί στην κοινωνία μέσα από τους θεσμούς που η ίδια διαθέτει και μέσα από τον δημόσιο λόγο που εκφέρει.
Τα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά, τα οποία σήμερα εφαρμόζονται, αποτελούν καρπό της προσπάθειας επιστημόνων Θεολόγων-Παιδαγωγών, και έχουν εγκριθεί από το καθ΄ ύλην και αποκλειστικά αρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον
ανταποκρίνονται στους εκπαιδευτικούς στόχους που έχουν τεθεί για το μάθημα, απαντούν στην ανάγκη για μια εκπαίδευση συμμετοχική, ανοιχτή στην ετερότητα και επομένως δημοκρατική.
Έργο των Θεολόγων εκπαιδευτικών είναι η παροχή γνώσης και η άσκηση κριτικής σκέψης. Έργο της εκκλησίας είναι η κατήχηση. Οι ρόλοι είναι διακριτοί.

0
0
X
+
error: Content is protected !!