Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας & Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης προέβη στη παρακάτω δήλωση σχετικά με το «Τέλος Εποχής»για το ΔΝΤ στην Ελλάδα και τα πολλαπλάσια οφέλη της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους για τη χώρα:
«Σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, η χώρα μας κατάφερε την οριστική αποπληρωμή του δανείου της από το Δ.Ν.Τ. Ειδικότερα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου
των δανείων που είχε λάβει η χώρα μας από το Δ.Ν.Τ., καθώς και την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την προεξόφληση του Δ.Ν.Τ. η Ελλάδα αποπληρώνει, μάλιστα δύο χρόνια πριν από τη λήξη της, το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προεξόφληση ξεκίνησε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019, συνεχίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, την Άνοιξη του 2022.
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία, που θα έχει όμως και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας, καθώς με την νέα αποπληρωμή εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. Αν ληφθούν
υπόψη και τα ποσά που εξοικονομήθηκαν από τις προηγούμενες δυο προεξοφλήσεις,
τότε το συνολικό όφελος για την χώρα μας ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά αυτά οφέλη θα αξιοποιηθούν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών καιεπιχειρήσεων, αλλά κυρίως των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η χώρα μας με τον τρόπο αυτό, αφενός θα μειώσει την επίπτωση του χρέους στο ΑΕΠ και αφετέρου, θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής.
Πιστοποιείται με αυτόν τον τρόπο η πρόοδος και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας και εξοικονομούνται πόροι προς όφελος της κοινωνίας.
Το γεγονός βέβαια πως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αποδεικνύει περίτρανα πως η Ελλάδα είναι πλέον ένας έμπιστος εταίρος, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Η θετική αυτή εξέλιξη, είναι καρπός της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια, να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Τα εύσημα του στην Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ενώ παράλληλα το Eurogroup χαιρετίζει τις θετικές εξελίξεις στην
ελληνική οικονομία, την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, παρά τις προκλήσεις.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό και το επιτελείο του για τη μεθοδικότητα και άοκνη συνεισφορά τους στη προσπάθεια της χώρας μας να ανακάμψει και να καταστεί αξιόπιστος εταίρος τόσο έντός της ΕΕ όσο και στο διεθνές στερέωμα.
Βέβαια τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν αν όλοι μας, όλος ο ελληνικός λαός, δεν σήκωνε το βάρος αυτού του χρέους για πάνω από μία δεκαετία. Έχουμε σίγουρα όμως πολλά ακόμα να καταφέρουμε μαζί…»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας & Θάσου

0
0
X
+
error: Content is protected !!