Δελτίο Τύπου. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Πριν λίγες μέρες, μια πυρκαγιά που ξέσπασε για «άγνωστη αιτία» κατάστρεψε μεγάλο τμήμα του εσωτερικού και της οροφής του ιστορικού ξενοδοχείου «Παγγαίο», που βρίσκεται στα Λουτρά Ελευθερών.

Εξαιτίας μιας σύμπτωσης – από αυτές που χαρακτηρίζονται και… διαβολικές – η πυρκαγιάn συνέπεσε με την οριστική ρήξη και ακύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας και την εταιρία ΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε., που για περισσότερα από τέσσερα χρόνια θεωρούνταν ο φέρελπις «επενδυτής» για την περιοχή των Λουτρών και απολάμβανε της πλήρους στήριξης και εμπιστοσύνης της αναπτυξιακής εταιρίας της Αντιπεριφέρειας και – βεβαίως – του ίδιου του αντιπεριφερειάρχη, κ. Μαρκόπουλου.

Εν τω μεταξύ, αυτά τα τέσσερα χρόνια που υποτίθεται ότι ήταν σε ισχύ η σύμβαση μίσθωσης (από τον Μάρτιο του 2012, συγκεκριμένα) τα πράγματα στα Λουτρά Ελευθερών δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Ο χώρος είχε αφεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη και τα κτίρια – ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας – έχαναν συνεχώς την μάχη με τον χρόνο, την φθορά και τους βανδαλισμούς. Η έλλειψη ενδιαφέροντος του φερόμενου «επενδυτή» ήταν ολοφάνερη, για τους αρμόδιους της Αντιπεριφέρειας, ωστόσο, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας. Το επιστέγασμα όλης αυτής της «αναπτυξιακής» πορείας – για την οποία πλήρη ευθύνη φέρει η Αντιπεριφέρεια Καβάλας – ήταν η προ ολίγων ημερών πυρκαγιά στο ξενοδοχείο «Παγγαίο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, την πυρκαγιά ακολούθησε εκκωφαντική σιωπή από πλευράς των αρμοδίων, πλην μιας λιτής αλλά εξαιρετικά αποκαλυπτικής των προθέσεων του, δήλωσης του κ. Μαρκόπουλου. Ο οποίος αφού ξεπέρασε με σχετική ευκολία το γεγονός ότι «ένα κτίριο κάηκε» (τί κι αν η περιοχή των Λουτρών Ελευθερών είναι σε καθεστώς προστασίας ως «ιστορικός τόπος») υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την διαδικασία για να βρεθεί νέος ανάδοχος! Καμιά δέσμευση για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου στην αρχική του μορφή! Καμιά δέσμευση για απόδοση ευθυνών, παρότι υπήρχε όρος στη σύμβαση που υποχρέωνε τον επενδυτή να διατηρεί τα κτίρια σε καλή κατάσταση. Καμιά δεύτερη σκέψη ως προς το αποτυχημένο – όπως αποδείχθηκε – μοντέλο «ανάπτυξης», που σχεδόν εμμονικά υπερασπίστηκε η διοίκηση της Αντιπεριφέρειας, όλα αυτά τα χρόνια. Αντί όλων αυτών, θα κάνουμε το ένα και μοναδικό πράγμα που γνωρίζουμε καλά: Θα ψάξουμε νέο «επενδυτή»!

Όλα καλώς καμωμένα, λοιπόν, κ. Μαρκόπουλε; Εμείς – ως Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση των Λουτρών Ελευθερών – λέμε όχι. Λέμε ότι ήταν αρκετά τα τέσσερα χρόνια συνεχούς υποβάθμισης, απαξίωσης και καταστροφής, που με τις δικές σας επιλογές επιφέρατε στα Λουτρά Ελευθερών. Λέμε ότι δεν θα σας επιτρέψουμε να βρείτε νέο κλειδούχο, για να του παραδώσετε τα κλειδιά, όπως κάνατε με τον κ. Νταβέλη. Οι ιαματικές πηγές είναι δημόσιο αγαθό και ο ρόλος σας απαιτεί να το προασπίσετε ως τέτοιο και όχι να το εκχωρείτε στον κάθε φερόμενο «επενδυτή» και μάλιστα συνολικά, μονοπωλιακά και «πακέτο» με όλα τα κτίρια και το φυσικό περιβάλλον! Η πολυπόθητη ανάπτυξη για τα Λουτρά Ελευθερών δεν μπορεί να έρθει μέσα από την λογική των υπερμεγεθών «επενδύσεων» και του «all inclusive», αλλά μέσα από τη διατήρηση και προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ιαματικών πηγών, γύρω από οποίες μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά από επιχειρήσεις, ιδιωτικού, κοινωνικού, δημόσιου, ή μεικτού χαρακτήρα, με τρόπο που τα όποια οφέλη να διαχέονται στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ήδη εκφρασμένη πρόθεση του δημάρχου Παγγαίου ότι θα μπορούσε ο εν λόγω Δήμος να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση και ανάπτυξη των Λουτρών Ελευθερών, ανοίγει τον δρόμο προς μια τέτοια αναπτυξιακή λογική και θα έχει τη στήριξη μας, στο μέτρο βέβαια που θα διασφαλίζει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τέλος, αυτονόητα απαιτούμε την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού κτίσματος που κάηκε, καθώς και όλων των κτιρίων αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, που προσδίδουν στα Λουτρά Ελευθερών τον χαρακτηρισμό του «ιστορικού τόπου».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Δελτίο Τύπου 9/8/2016

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,327 προβολές
X
+