Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε τα παρακάτω σχετικά με το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το έτος 2022 όπως κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα: «Παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τόσο η συνεχιζόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, όσο και η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας και οι συνακόλουθες ανατιμήσεις, η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Τροχιά που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, όπως βεβαιώνουν όλοι οι έγκυροι διεθνείς  οργανισμοί. Αυτή την προοπτική υπηρετεί και ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.  Ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πολιτική για στροφή:

 Σε ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη 
 Σε ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, πιο κοντά στον πολίτη.
 Σε ένα ανθεκτικότερο και πιο αποτελεσματικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας. 

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει, θεσπίζει πρόσθετες μειώσεις φόρων. Περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς, για την οποία έχουμε αναπτύξει και θα ξεδιπλώσουμε ακόμα περισσότερες πολιτικές έμπρακτης και ουσιαστικής υποστήριξης. Ειδικά για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για ο 2022. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται: 

 Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

 Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022.
 Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. 
 Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022. 
 Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%. Έτσι, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021- 2022 όχι μόνο θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά θα το αναβαθμίσει περαιτέρω. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Υπογραμμίζεται ότι μέσα στο νέο χρόνο αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ έχει ήδη τεθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για δεύτερη αύξηση -μέσα στο 2022- του κατώτατου μισθού.
Το πλάνο που έχει καταρτίσει για το 2022 ο Υπουργός Οικονομικών, υπό τη καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και οι προσδοκίες για τη θετική πορεία της οικονομίας της χώρας μας είναι αποτέλεσματων της μέχρι τώρα ακούραστης και συνειδητοποιημένης διαχείρισης που έχει επιτύχει η Κυβέρνησή μας.»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!