Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές Τάνια Ελευθεριάδου, Γιάννης Μπουρνούς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, καθώς και 33 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία, με αντικείμενο την ευθύνη της Κυβέρνησης για τις κωλυσιεργίες στις μετακλήσεις Αιγυπτίων αλιεργατών, με άμεσο κίνδυνο να χαθεί και η 2η αλιευτική περίοδος, με σοβαρές οικονομικές απώλειες για επαγγελματίες και εργαζόμενους στην αλιεία.
Ειδικότερα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι σήμερα το 80% περίπου των αναγκών των αλιευτικών σκαφών καλύπτεται από μετακλητούς ειδικευμένους αλιεργάτες, κυρίως Αιγύπτιους.
Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη αλιευτική περίοδο η μετάκληση της πλειοψηφίας των
αλιεργατών ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε, βάσει των ΠΝΠ, που εκδόθηκαν μέχρι το καλοκαίρι του 2020 με παράπλευρες οικονομικές συνέπειες, τόσο για τους επαγγελματίες της αλιείας, όσο και για τους εργαζόμενους αλιεργάτες. Ειδικότερα, όσον αφορά στην αλιευτική περίοδο, από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαΐου 2021, αν και εστάλησαν – με την συνδρομή των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Γ. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας- στο Ελληνικό Προξενείο Καΐρου λίστες Αιγυπτίων αλιεργατών, με ονόματα εγκεκριμένα από τις Αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περίπου τετρακοσίων πενήντα (450) για μετάκληση, μέχρι σήμερα μόνο σε ελάχιστους αλιεργάτες έχει δοθεί (VISA) θεώρηση εισόδου για εργασία στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Με τον τρόπο αυτό έχουν ήδη χαθεί 3 μήνες της αλιευτικής περιόδου για τα ΓΡΙ-ΓΡΙ και παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί η ΚΥΑ ΔΙα/Γ.Π.οικ. 29922/2021 – ΦΕΚ 1944/Β/13-5-2021, για την άρση των υγειονομικών περιορισμών ρητώς και για την αλιεία, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί ολοσχερώς και η 2η αλιευτική περίοδος και να ισοπεδωθούν οικονομικά τόσο οι επαγγελματίες της αλιείας, των 150 σκαφών ΓΡΙ-ΓΡΙ, όσο και οι απασχολούμενοι σ’ αυτά. Επιπλέον οι βουλευτές υπογραμμίζουν την αδήριτη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των εν λόγω επαγγελματιών, για τις εισοδηματικές απώλειες 3 και πλέον μηνών.

Τάνια Ελευθεριάδου
Βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

0
0
X
+
error: Content is protected !!