Πέρσι τουλάχιστον 10 παραλίες του Παγγαίου είχαν ναυαγοσώστη, φέτος ο αριθμός μόνο 5 . Εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν από τους εκπροσώπους του Δήμου Παγγαίου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς ο εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής μειοψήφησε ως προς την αναγνώριση μόνο των 5 ναυαγοσωστών.

Οι ίδιοι οι ναυαγοσώστες του Παγγαίου,  εξέδωσαν ανακοίνωση και τονίζουν: Αυτή η απόφαση δεν έχει λογικά επιχειρήματα για να πραγματοποιηθεί. Είναι αδύνατον ένας και μόνο ναυαγοσώστης να καλύψει μια παραλία όπου έχει επί καθημερινής βάσης χιλιάδες λουόμενους (για τους 2 μήνες Ιουλίο-Αυγουστο).
Σκεπτόμενοι την υγεία των λουόμενων αλλά και την προσωπική μας ακεραιότητα απαιτούμε από τον Δήμο Παγγαίου και την Λιμενική αρχή Καβάλας να ακυρώσουν την απόφαση τους. Έπειτα να επαναφέρουν το καθεστώς που υπήρχε τόσα χρόνια. Αν οι αρχές δεν κινηθούν κατάλληλα τις επόμενες μέρες, συμβουλεύουμε τους λουόμενους να αποφύγουν την συγκεκριμένη παραλία για λόγους προσωπικής ασφάλειας.

Αμμόλοφοι, παραλίες παλιάς επαρχιακής οδού Καβάλας-Θεσσαλονίκης, Νέα Πέραμος, Νέα Ηρακλείτσα. Περιοχές με τις ομορφότερες παραλίες της χώρας που συγκεντρώνουν κάθε χρόνια χιλιάδες λουόμενων που απολαμβάνουν το μπάνιο τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Βασική προϋπόθεση της απόλαυσης είναι η ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο επισκέπτης της πλαζ στην περίπτωση κινδύνου για τη ζωή του την ώρα της κολύμβησης. Είναι δεδομένο ότι η ναυαγοσωστική φύλαξη μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη.

Μειωμένος σε σχέση με πέρσι ο αριθμός ναυαγοσωστών στο δ. Παγγαίου

Οι παραλίες του Δήμου Παγγαίου συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο λουόμενων του χερσαίου τμήματος του νομού Καβάλας. Πέρσι, από τουλάχιστον ένα ναυαγοσώστη είχαν 10 παραλίες, ενώ φέτος ο αριθμός μειώθηκε στο μισό.
Συγκεκριμένα, το 2019 ναυαγοσωστική κάλυψη είχαν οι:
1. Παραλία Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑΣ περιοχή “ΡΕΜΒΗ” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
2. Παραλία Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑΣ περιοχή “ΑΛΑΝΑ” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
3. Παραλία Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑΣ περιοχή “ΚΑΝΤΙΝΑ” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
4. Παραλία Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ περιοχή “THE BLUE”-“ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΕΡΜΑΝΟΣ” με έναν (01)
ναυαγοσώστη.
5. Παραλία ΑΜΜΟΛΟΦΩΝ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ περιοχή “BLUE” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
6. Παραλία ΑΜΜΟΛΟΦΩΝ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ περιοχή “ΠΕΠΟΝΙ”-“ΚΟΟ” με δύο (02) ναυαγοσώστες.
7. Παραλία ΑΜΜΟΛΟΦΩΝ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ περιοχή “LA ROCCA” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
8. Παραλία ΑΜΜΟΛΟΦΩΝ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ περιοχή “ΦΟΙΝΙΚΕΣ-RIVAS” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
9. Παραλία ΟΦΡΥΝΙΟΥ περιοχή “LA COSTA”-“ΠΕΙΡΑΤΗΣ” με δύο (02) ναυαγοσώστες.
10. Παραλία ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ περιοχή “ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ” με έναν (01) ναυαγοσώστη.
Από τους 12 ναυαγοσώστες που κάλυπταν την περιοχή, φέτος στις θέσεις τους βρίσκονται μόνον οι 5, αφήνοντας ακάλυπτες πολλές παραλίες. Συγκεκριμένα, για το καλοκαίρι του 2020 ναυαγοσωστική κάλυψη έχουν οι εξής παραλίες:
1. Παραλία ΑΛΑΝΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΣΑΣ (CAMPING PARADISO) με έναν (01) ναυαγοσώστης.
2. Παραλία N.ΠΕΡΑΜΟΣ (THE BLUE-ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΕΡΜΑΝΟΣ) με έναν (01) ναυαγοσώστης.
3. Παραλία ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ Ν.ΠΕΡΑΜΟΣ (ΑΜΜΟΣ) με έναν (01) ναυαγοσώστης.
4. Παραλία ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ Ν.ΠΕΡΑΜΟΣ (LA ROCCA) με έναν (01) ναυαγοσώστης.
5. Παραλία ΟΦΡΥΝΙΟΥ (ΠΕΙΡΑΤΗΣ) με έναν (01) ναυαγοσώστης.
Πώς επιλέγονται οι παραλίες
Για να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη θα πρέπει να ψηφιστεί κατά πλειοψηφίααπό τριμελή επιτροπή που αποτελείται από εκπρόσωπο του λιμεναρχείου, του δήμου και της περιφέρειας, ως πολυσύχναστη μία παραλία . Οι αποφάσεις λαμβάνονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους και ισχύουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Φέτος, λόγω της πανδημική κρίσης, οι αποφάσεις λήφθηκαν στις 26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 31 “Η επιτροπή αποφαίνεται λαμβάνοντας, ενδεικτικά, υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων (300)
λουόμενων τουλάχιστον, κατά τις περιόδους αιχμής, για μήκος ακτογραμμής ενός (1) χιλιόμετρου, τυχόν επισυμβάντα κατά το παρελθόν ατυχήματα, λόγους που ανάγονται στις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής κ.λπ.”
Ως εκ τούτου, προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις:
Γιατί παραλίες όπως η Ρέμβη, η οποία-κυρίως τα Σαββατοκύριακα- έχουν πλήθος λουόμενων, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών- εξαιρέθηκαν;
Πώς καλύπτονται οι ανάγκες με έναν μόνο ναυαγοσώστη σε παραλίες όπως αυτές των Αμμόλοφων, με δεδομένο ότι θα πρέπει να εργάζονται 5 μέρες την εβδομάδα, από τις 10:00 μέχρι τις 18:00;
Γιατί ενώ η παραλία AMMOS θεωρείται πολυσύχναστη, γειτονικές παραλίες στους Αμμόλοφους δεν θα έχουν φέτος ούτε ένα ναυαγοσώστη;
Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τους εκπροσώπους του Δήμου Παγγαίου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς ο εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής μειοψήφησε ως προς την αναγνώριση μόνο των 5 προαναφερόμενων παραλιών ως πολυσύχναστες.
Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Η πανδημία ενδέχεται να μειώσει την επισκεψιμότητα στις παραλίες (τουλάχιστον στις οργανωμένες), όμως ο κίνδυνος πνιγμών παραμένει. Γλυτώσαμε από τον κορονοϊό, ας γλυτώσουμε και από τον πνιγμό. ΠΗΓΗ στοιχείων  αναφοράς 

0
0
X
+
error: Content is protected !!