Με μια απλή εγκύκλιο η κυβέρνηση ανατρέπει τα δικαιώματα του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις. ● Στο εξής δεν θα πρέπει οι ιδιώτες να αποδεικνύουν τη δική τους κυριότητα, αλλά θα αποσύρεται το Δημόσιο εάν δεν διαθέτει τίτλους…

Ανατροπή στο αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου επί της ιδιοκτησίας των δασικών εκτάσεων προκαλεί η κυβέρνηση προεκλογικά και μάλιστα με μια απλή εγκύκλιο. Στο εξής, δεν θα πρέπει οι ιδιώτες να αποδεικνύουν εκείνοι τη δική τους κυριότητα αλλά θα αποσύρεται το Δημόσιο εάν δεν διαθέτει τίτλους.

Στο κείμενο οδηγιών που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωνσταντίνος Αραβώσης, δίνεται εντολή στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες να μην καταχωρίζουν στους δασικούς χάρτες και στο Κτηματολόγιο δικαιώματα του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις. Εως τώρα η καταχώριση αυτή υπέρ του Δημοσίου γινόταν αυτομάτως με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά τώρα θα πρέπει εκείνο να προσκομίζει τίτλους. Με άλλα λόγια, δασικές εκτάσεις χωρίς τίτλους του Δημοσίου θεωρούνται ιδιωτικές και ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση χιλιάδων στρεμμάτων ανά την Ελλάδα.

Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου υπήρξαν οι αντιδράσεις βουλευτών στα νησιά του Ιονίου. Το Δασαρχείο Λευκάδας έβγαλε απόφαση ορίζοντας ότι οι δασικές εκτάσεις του νησιού ανήκουν στο Δημόσιο μέχρι αποδείξεως του εναντίου από πλευράς των ιδιωτών που δηλώνουν κύριοι. Σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Αραβώση αναφέρεται ότι μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά «δώσαμε οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τα Δασικά, με την εκδοθείσα νέα ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών». Δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης ότι στόχος μαζί με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών «είναι η αποτελεσματική προστασία των δασών, η αποτροπή αυθαιρεσιών, αλλά και η δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών, καθώς και η αποκατάσταση τυχόν αδικιών του κράτους απέναντί τους».

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που με τόσο ξεκάθαρο τρόπο το Δημόσιο αποσύρεται από τα δικαιώματά του, υπέρ των οποίων είχαν εκδοθεί στο παρελθόν και δικαστικές αποφάσεις.

Άρης Χατζηγεωργίου

0
0
X
+
error: Content is protected !!