Ο Γιάννης Πασχαλίδης του Αδάμ π. Βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές απόφοιτος του Χημικού τμήματος του ΑΠΘ, υπήρξε και ένας μεγάλος αθλητής και διετέλεσε προπονητής περίπου για 25 συναπτά έτη.
Η αγάπη του για το άθλημα σε συνδυασμό με το ανήσυχο και οξυδερκές πνεύμα του επέφεραν καθοριστικές αλλαγές και βελτιώσεις στις υποδομές και γενικότερα του αθλήματος στην περιοχή μας. Για την προσφορά του αυτή ο Γιάννης Πασχαλίδης θα τιμηθεί κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης της τελικής φάσης του 46ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Εφήβων που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευθερούπολη από 1η μέχρι 5 Μάϊου.

Η αθλητική πορεία

Ο Γιάννης Πασχαλίδης ξεκίνησε ως παίκτης της ομάδας μπάσκετ του ΑΟΚ Καβάλας το 1969, τότε που το μοναδικό γήπεδο μπάσκετ που υπήρχε στην Καβάλα ήταν αυτό που βρισκόταν στο Δημοτικό Γήπεδο και αργότερα στο πάρκο του Φαλήρου. Έπαιξε μπάσκετ περίπου για δέκα χρόνια. Αργότερα έπαιξε  για δύο χρόνια στην ομάδα FELSINEA της Μπολόνια Ιταλίας .
Παρόλο που ζήτησε την μεταγραφή του ο Πανελλήνιος, η ομάδα του ΑΟΚ δεν συμφώνησε , λόγω των ανταλλαγμάτων που ζητούσε.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΣΑΚ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η εποχή του ΓΣΕ 

Ο Γ. Πασχαλίδης μαζί με τους Μελεμενίδη Κωνσταντίνο, Βακίδη Χρήστο , Δεληβογιατζή Ιωάννη , Τζιμούρτα Δημήτρη ίδρυσαν τον ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ. (1984-5)

Διετέλεσε προπονητής του παραπάνω συλλόγου για είκοσι συναπτά έτη και βρισκόταν στο γήπεδο καθημερινά από 15μμ έως 22.30μμ και προπονούσε όλες τις ομάδες μπάσκετ του ΓΣΕ , ανδρικές και γυναικείες.
Πολλοί αθλητές του ΓΣΕ έπαιξαν στις εθνικές ομάδες παίδων και άλλοι πήραν μεταγραφές σε μεγαλύτερες ομάδες.
Τα πρώτα δύο χρόνια από την ίδρυση του ΓΣΕ, οι προπονήσεις γινόταν σε ανοικτό γήπεδο (σημερινό ΕΠΑΛ και οι αγώνες στο κλειστό της Καβάλας , αφού δεν υπήρχε κλειστό γυμναστήριο στην Ελευθερούπολη.
Οι ομάδες του ΓΣΕ προόδευαν και με πίεση της διοίκησης του ΓΣΕ κατασκευάσθηκε του κλειστό γυμναστήριο. Επειδή δεν υπήρχε καμία χρηματοδότηση για να αντιμετωπισθούν τα διάφορα έξοδα , δημιούργησε  κινηματογραφική λέσχη , η οποία λειτουργούσε κάθε Παρασκευή και τα έσοδα διατίθεντο για την αγορά στολών και υποδημάτων των αθλητών.
Με τις δημόσιες σχέσεις που απέκτησε διοργάνωσε το 1992 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων και την επόμενη χρονιά το έτος 1993 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Εξ αιτίας της διοργάνωσης αυτής , το κλειστό γυμναστήριο εξοπλίσθηκε με κλιματιστικά , εποχή κατά την οποία κανένα γήπεδο στην Ανατολικά Μακεδονία και Θράκη δεν διέθετε.
Ήταν οι πρώτοι αγώνες αυτού του βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκαν στον Νομό Καβάλας και μάλιστα προνομιακά στην Ελευθερούπολη.
Επί πλέον η ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου είχε την ευκαιρία να παίξει με την Εθνική ομάδα παίδων της Τσεχοσλοβακίας και γενικά οι ομάδες που προπονούσε είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τον επέλεξε σαν προπονητή παίδων και κορασίδων στα τουρνουά Μπάσκετ των Χριστουγέννων που διοργάνωνε.
Υπήρξε επι πλέον για 4 χρόνια προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Αστέρα Καβάλας, Α΄ Εθνική και Εθνική. Πέντε μπασκεμπωλίστριες έπαιξαν σε ομάδες Α1 και εθνικές ομάδες.

0
0
X
+
error: Content is protected !!