Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Γεωργαντά, στον οποίο εξέθεσε σειρά ζητημάτων του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας.

Αρχικά, ο Βουλευτής, αφού συνεχάρη το νέο Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, έθιξε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της αποζημίωσης των εκατοντάδων καλλιεργητών επιτραπέζιου σταφυλιού της Π.Ε. Καβάλας, σημειώνοντας ότι το 2021 αποτέλεσε την τέταρτη συνεχόμενη χρόνια κατά την οποία οι αμπελοκαλλιεργητές μας επλήγησαν σημαντικά. Ο Βουλευτής επισήμανε τη σπουδαιότητα της απόφασης για αποζημίωση της ποικιλίας Βικτώρια και Crimson, τόνισε, όμως, ότι είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις για τις λοιπές ποικιλίες σταφυλιών, όπως η σουλτανίνα, Italia κλπ. Ο Υπουργός, επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει με μεγάλη προσοχή.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής έθεσε εκ νέου το φλέγον ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας, αιτούμενος να τοποθετηθούν πιλοτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ραντάρ και επίγειοι αντιχαλαζικοί σταθμοί εδάφους και εγκαταστάσεις μπαλονιών. Ο Υπουργός υπήρξε πολύ θετικός και σε αυτό το ζήτημα,
ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Όσον αφορά το θέμα των εργατών γης, ο Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι θα ακολουθηθεί και φέτος η κατά παρέκκλιση διαδικασία, όπως ακριβώς και πέρσι, χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα) ενώ η ασφάλιση των εργατών θα γίνει με εργόσημο. Η μετάκληση θα διαρκεί για διάστημα 3+3 μηνών, ενώ θα έχει ισχύ μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το σχετικό νομοθέτημα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα με Τροπολογία, σε περίπου 2 εβδομάδες.
Εξάλλου, ο Βουλευτής έθεσε για μία ακόμη φορά το αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για στήριξη της Κυβέρνησης σε σχέση με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στις ζωοτροφές.

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής υπέβαλε αίτημα να εγκριθούν οι επιλαχόντες του Προγράμματος Σχεδίου Βελτίωσης Νέων Αγροτών και επισήμανε την ιδιαιτέρως άδικη κατανομή ως προς την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Προγράμματος άνω του 1/3 των Νέων Αγροτών.
Για το λόγο αυτό ζήτησε το οποιοδήποτε εναπομείναν ποσό να δοθεί στην Περιφέρεια μας.
Όσον αφορά το εν λόγω πρόγραμμα , ο Βουλευτής τόνισε ότι οι άνω των 40 ετών δεν έχουν μόρια. Επίσης, ζήτησε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων στήριξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών από τον προϋπολογισμό του ΠΑΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής μετέφερε ένα ακόμη πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, που είναι η παροχή δυνατότητας ρύθμισης των οφειλομένων εισφορών σε 72 δόσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Βουλευτής πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθούν τμήματα Κατάρτισης Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων κλπ. στην Π.Ε Καβάλας με συνεργασία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σύμφωνα με τις ανάγκες και ανάλογα με τις αγροτικές ειδικότητες της περιοχής μας.

Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό σχετικά με το πάγιο αίτημά τους για αποζημίωση κατά ζωική μονάδα, ζήτησε να επιδοτηθούν οι γέννες και να αυξηθούν τα ελληνικά μοσχάρια και υπέβαλε ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη δυνατότητας για μεταφορικό ισοδύναμο ώστε να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι των νησιών.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και οι τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί τα εισοδευτικά στόμια των λιμνοθαλασσών Ερατεινού, Βάσοβας και Αγιάσματος ενώ ο Βουλευτής επανέλαβε και την πρότασή του για δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα, στα πλαίσια του ΕΛΓΑ, για ιχθυοκαλλιεργητές και οι μυδοκαλλιεργητές.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά το νέο Υπουργό για αυτή την εποικοδομητική συνάντηση, στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω πολλά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Ο Υπουργός επέδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και θεωρώ πιθανόν να έχουμε θετικές εξελίξεις τόσο για τους αμπελοκαλλιεργητές μας όσο και στο ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τη στήριξη των αγροτών μας. Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας, με τον οποίο είχα προσωπική συνάντηση για το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Κυβέρνησης να δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε όλους τους αγρότες, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους.. »

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

0
0
X
+
error: Content is protected !!