Ασυνείδητοι καίνε πλαστικά και χημικά κατάλοιπα στα Τενάγη (VIDEO)

Πέρα από την εγκληματική καύση καλαμιών από ασυνείδητους, τώρα έχουμε και καύση πλαστικών και χημικών κατάλοιπων στον κάμπο των Τεναγών.
Χτες λάβαμε μια καταγγελία για φωτιά για την καύση πλαστικών στο κάμπο στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, πράγματι στην πρώτη ευκαιρία μετά από καμία ώρα από την καταγγελία το συνεργείο μας έφτασε στην περιοχή και μετά από έρευνα φτάσαμε στα υπολείμματα της εστίας της φωτιάς με έντονη δυσώδη μυρωδιά (ακολουθεί Video). Καμμένα πλαστικά δοχεία φυτοφαρμάκων, καμμένα υπολείμματα από πλαστικά λάστιχα ποτίσματος, νάιλον κλπ. Το ανησυχητικό ήταν ότι πολλά από τα πλαστικά δοχεία που καίγονται έχουν ακόμα μικρές ή μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και χημικών ουσιών που είναι άγνωστο τι προξενούν όταν καίγονται.
Μετά από λίγο και κατά την διάρκεια της παραμονής μας ένα διερχόμενο τρακτέρ με δύο επιβαίνοντες σταμάτησαν, στην αρχή λίγο επιθετικοί στην θέα της κάμερας, μας ζήτησαν τον λόγο γιατί βρισκόμασταν εκεί και τάχα γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι αμαυρώνουμε τον κλάδο κλπ. Αφού τους ζητήσαμε να κάνουμε διάλογο μπρος την κάμερα και αρνήθηκαν, ακολούθησε ένας διάλογος εκτός κάμερας που μεταξύ των άλλων ακούσαμε με έκπληξη τα εξής:
Για την καύση των πλαστικών και των χημικών επέρριψαν την ευθύνη στον Δήμο γιατί όπως είπαν “ΔΕΝ τα παίρνουν όλα, παίρνουν μόνο αυτά που είναι μέσα στον κάδο” στην υπόδειξη μας ότι στον δίπλα κάδο (σημειωτέων ήταν άδειος) και γύρω γύρω εκατοντάδες πλαστικά και ένα σωρό άλλα μας είπαν ότι δεν είναι δουλειά του αγρότη να τα μαζέψει και να τα ρίξει μέσα στον κάδο και πολύ εριστικά είπαν για αυτό είναι πιο εύκολα να καίγονται επί τόπου.
Μιλήσαμε για την καύση των καλαμιών και πολύ απλά μας είπαν ότι πάντα έτσι γινόταν και ότι έτσι έμαθαν από τους πατεράδες τους, όταν τους είπαμε ότι το κάψιμο κάνει κακό στην ατμόσφαιρα και κάνει τον κάμπο μη παραγωγικό μας είπαν ότι αυτά είναι βλακείες και ότι ο κάμπος έπαψε να είναι παραγωγικός όχι από την καύση των καλαμιών αλλά από την ανικανότητα όπως είπαν των πολιτικών και των καρεκλάδων στην περιφέρεια και τους δήμους που τόσα τα τόσα χρόνια δεν έκαναν ένα έργο ώστε ο κάμπος να μην είναι κάτω από τα νερά. Όταν τους επισημάναμε ότι φέτος ο κάμπος δεν πλημμύρισε μετά από παρεμβάσεις της περιφέρειας και του Δήμου, μας είπαν ότι φέτος μπορεί να μην πλημμύρισαν αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι ο κάμπος δεν είναι παραγωγικός γιατί κάποιοι άσχετοι που έκαναν τους ειδικούς κατέστρεψαν την κεντρική τάφρο με αποτέλεσμα την πολλή κακή διάβρωση του εδάφους. Βέβαια δεν παρέλειψαν να ρίξουν ευθύνες στην ανομβρία και στην διέλευση του ΤΑΡ.
Πραγματικά μετά από αυτό τον διάλογο προβληματίστηκα όταν βλέπω δύο εκπροσώπους (ένας ηλικιωμένος και ένας νέος) της κατά τα άλλα συμπαθούς και προσφιλούς τάξης των αγροτών να έχουν αυτές τις τοποθετήσεις. Μπορεί και πιθανόν αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν κάποια μέση, ανωτέρα ή ανωτάτη μόρφωση, αλλά φαίνεται: Ή ότι κανένας ποτέ να μην τους έχει εξηγήσει τις επιπτώσεις αυτών των καθημερινών πράξεων τους ή (το συμπέρασμα που εγώ έβγαλα αφού για όλα αυτά που κάνουν τους φταίνε οι άλλοι) και ότι τόσα χρόνια αυτά έκαναν οι παππούδες τους άρα αυτά κάνουν και εκείνοι.
Λοιπόν και εγώ σαν δημοσιογράφος αλλά και σαν γονέας θα πω στους κυρίους αυτούς: Κύριοι αγρότες όσο δικαία και να είναι τα αιτήματα σας δεν θα ξαναβρεθώ στο πλάι σας όταν κλείνεται τους δρόμους! Γιατί? Γιατί φίλε αγρότη δεν έχεις το δικαίωμα με τις ενέργειες σου (και μόνο και μόνο από την τεμπελιά σου) να μολύνεις τον αέρα των παιδιών μου. Δεν έχεις το δικαίωμα να μολύνεις την ατμόσφαιρα με διοξίνες, χημικά και ένα σωρό άλλα γιατί βαριέσαι να μαζέψεις ή να ρίξεις τα πλαστικά σου, τα νάιλον σου στους κάδους και για την ευκολία σου τα καις και το ίδιο ισχύει και για τα καλάμια σου.
Και δεν ρίχνω τις ευθύνες μόνο στους αγρότες, ρίχνω τις ευθύνες και στην περιφέρεια, στον Δήμο και στην πυροσβεστική αλήθεια πόσα πρόστιμα έχουν ρίξει; Πόσο στραβοί είναι όταν το Χ αγροτεμάχιο καίγεται να πιάσουν τον ιδιοκτήτη του και να τον τιμωρήσουν, όχι λέει πρέπει να τον πιάσουν απ΄αυτοφόρω λες και δεν ξέρουν ποιος έχει συμφέρον, λες και εγώ έβαλα την φωτιά στο χωράφι του άλλου για να τον εξυπηρετήσω.

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
3,583 προβολές
X
+