Να λοιπόν που η κυβέρνηση “έλυσε” τα χέρια κάποιων σε ένα πρόβλημα και μάλιστα με Σολομώντεια λύση  μέσω ρυθμίσεων που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το Ελληνικό. Αλλά πλέον με το κιάλι η ελεύθερη προσέλευση, κολύμβηση και χρήση αιγιαλού για τους ελεύθερους λουόμενους. Και προβλέπετε μεγάλο πάρτι ασυδοσίας στον αιγιαλό μετά τις νέες τροπολογίες. 

Η κυβέρνηση με δύο μεγάλες κολωτούμπες “βοηθά” τους Δημάρχους και πως να παραμένει το Γαλάζιο στο χάρτη.  Αφού μετά την αναστολή των κατεδαφίσεων (σημαία της Ν.Δ. μέχρι πρόσφατα ΕΔΩ ) των παράνομων κατασκευών,  ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στις παραλίες. Τώρα  με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης του Άδωνη Γεωργιάδη λόγω Ελληνικού, προσφέρει την δυνατότητα  χρήσης του αιγιαλού ακόμη και από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.  Ειδικότερα, με την σχετική τροπολογία επιτρέπεται και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εκτός από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, να μισθώσουν από φέτος και απευθείας και μάλιστα χωρίς δημοπρασία το σύνολο του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά στην επιχείρησή τους και όχι μόνον αφού μπορούν να καταλαμβάνουν το σύνολο του εν λόγω αιγιαλού, χωρίς περιορισμό ως προς την ανώτατη προς εκμετάλλευση έκταση.  Μάλιστα  η κατάληψη του αιγιαλού κάτι που θεωρείτο παράνομο μέχρι σήμερα, από φέτος πριμοδοτείτε αν η μίσθωση γίνει για τρία έτη τότε υπάρχει και έκπτωση 40%.

Όχι άλλο μπουλντόζες , Αγάπη μόνο αγάπη…….

Και οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι δήμοι και ειδικότερα οι δήμαρχοι αφού αποκτούν ένα νέο μεγάλο έσοδο, εφόσον το 70% των εσόδων θα πηγαίνει στον Δήμο και 30% στο κράτος. Γλυτώνουν από την επιτήρηση και από τις ενέργειες (εργασίες) κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών , κτηρίων, αποξήλωσης κατασκευών ακόμα και ομπρελών. Γλυτώνουν το πολιτικό κόστος και τις προστριβές με τα οργανωμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες κλπ. Και όλα αυτά για τα επόμενα  τρία χρόνια (πότε είπατε ότι έχουμε εκλογές;) αφού οι μισθώσεις (και με έκπτωση μάλιστα) θα είναι για τρία χρόνια και η παράταση των μη κατεδαφίσεων ισχύει μέχρι τα τέλη του 22 με προοπτική νέας παράτασης αφού η πρώτη παράταση ήταν μέχρι τον Οκτώβρη του 2021 και τώρα πήγε Δεκέμβρη του 2022 . 

Μέχρι και γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πριν από 28 χρόνια επικαλέστηκαν και επανάφεραν, για τις τροπολογίες του νομοσχεδίου….
Οι επίμαχες ρυθμίσεις κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το Ελληνικό, αλλά αναγκαστικά ισχύουν για όλη την επικράτεια και έχουν ως εξής: 

Αναλυτικά:

  • Εκτός από ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής, το δικαίωμα να μισθώσουν απευθείας τον αιγιαλό που βρίσκεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις τους αποκτούν για φέτος και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών» (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση).
  • Όπως υπενθυμίζει η «Καθημερινή», από το 2019 (ν.4607) επετράπη όσοι έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε απευθείας μισθώσεις (δηλαδή χωρίς δημοπρασία, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους) να μπορούν να καταλαμβάνουν το σύνολο του εν λόγω αιγιαλού, χωρίς περιορισμό ως προς την ανώτατη προς εκμετάλλευση έκταση.
  • Με τον ίδιο νόμο είχε επιτραπεί το δικαίωμα αυτό να το ασκήσουν και επιχειρήσεις τις οποίες χώριζε δρόμος από την παραλία. Όμως ο δρόμος αυτός θα έπρεπε να είναι δημοτικός. Με τροπολογία απαλείφεται αυτός ο περιορισμός. Ως αιτιολόγηση προβάλλεται η συμμόρφωση με γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πριν από 28 χρόνια.
  • Η διάρκεια της απευθείας μίσθωσης επεκτείνεται από τα δύο στα τρία χρόνια.
  • Εκτάκτως φέτος το ύψος του μισθώματος που θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις αυτές θα είναι το 60% του υπολογισθέντος (40% έκπτωση). Μόνο για φέτος, το ποσό αυτό θα δίνεται κατά 70% στο δήμο και 30% στο Δημόσιο (έναντι 60%-40%).
  • Ο νόμος 4607/19 έδωσε τη δυνατότητα σε μια σειρά από επιχειρήσεις να νομιμοποιήσουν τις παράνομες εγκαταστάσεις τους στον αιγιαλό. Πρόκειται για έργα που εξυπηρετούν κοινοφελείς σκοπούς, βιομηχανικούς, συγκοινωνιακούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς κα. Τώρα προστίθενται και οι παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην ξηρά και τη θάλασσα.
  • Επίσης, παρατείνεται έως το τέλος του 2022, η δυνατότητα νομιμοποίησης παρανομιών στον αιγιαλό, ενώ προστίθενται στους «ευνοημένους» οι ιχθυοκαλλιέργειες.
8
8
X
+
error: Content is protected !!