Αναστάτωση με το χαρακτηρισμό ως παραδοσιακών 142 κτιρίων στην Ελευθερούπολη

Αναστάτωση με το χαρακτηρισμό ως παραδοσιακών 142 κτιρίων στην Ελευθερούπολη

Ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέων 142 κτιρίων εντός του «ιστορικού τόπου» της  Ελευθερούπολης και της ευρύτερης περιοχής και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμό δόμησης αυτών, δημιούργησε αγανάκτηση και αναστάτωση στους κατοίκους / ιδιοκτήτες στην Ελευθερούπολη.

Ήδη πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκέφτονται να καταθέσουν ομαδικές ενστάσεις, ακόμα  και να ξεκινήσουν και δικαστικούς αγώνες βλέποντας τις ιδιοκτησίες τους ουσιαστικά να μετατρέπονται σε ένα βραχνά, αφού πέρα από τον ΕΜΦΙΑ που καταβάλουν, το κόστος της συντήρησης  για την διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος στα παλαιά κτίρια θα είναι πολύ υψηλότερο και μάλιστα αυτή την εποχή της κρίσης, χαρακτηριστικό της απόφασης είναι ότι το κτίσμα ακόμα και αν γκρεμιστεί, το νέο κτίσμα θα πρέπει να κτιστεί όπως ήταν το προηγούμενο. Μια απόφαση δεσμευτική και για τις επόμενες γενιές.

Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν παράταση και ήδη δημότες και διάφοροι φορείς (λ.χ. ο Εμπορικός Σύλλογος) ζητούν να γίνει σύντομα μια δημόσια ενημερωτική συγκέντρωση των ιδιοκτητών, δημάρχου και εκπροσώπων υπηρεσιών του δήμου.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αντιδήμαρχο Ελευθερούπολης Χρ. Μποσπότη που μέσω δήλωσης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε την απόφαση:

Έγκλημα κατά των ιδιοκτήτων αυτών των κτηρίων και κατά της ίδιας της πόλης

 Συγκεκρημένα ο κ Χρ. Μποσμπότης δήλωσε:

Το τμήμα παραδοσιακών οικισμών του Υπ. Εσωτερικών με τον χαρακτηρισμό ως παραδοσιακών 142 κτηρίων στην Ελευθερούπολη συνεχίζει ένα έγκλημα κατά των ιδιοκτήτων αυτών των κτηρίων και κατά της ίδιας της πόλης. Στην αιτιολογική έκθεση που παραθέτω μόνη της η υπηρεσία διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες . Η αρχική καταγραφή των παραδοσιακών έγινε στα πλαίσια της ΕΠΑ (επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης) το 1986 και περιέγραφε 256 διατηρητέα. Σήμερα 30 χρόνια μετά, από αυτά τα 256 ακίνητα , 39 έχουν κατεδαφιστεί, 29 είναι σε κακή κατάσταση και 18 σε ερειπιώδη κατάσταση.

ΕΔΩ η αιτιολογική έκθεση

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
3,959 προβολές
X
+