Η παρατεταμένη νόσος covid, το “long-covid” ή “post-covid ” όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολυσυστηματικό σύνδρομο με συμπτώματα και σημεία που ακολουθούν την οξεία φάση covid και μπορούν να συνεχίζονται για παραπάνω από 4 εβδομάδες και πολλές φορές για αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα μπορούν να αφορούν οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού με συνηθέστερα την γενικευμένη κακουχία, καταβολή, μυαλγίες, δύσπνοια, θωρακικό άλγος , βήχα, διαταραχές σε γεύση και όσφρηση, κεφαλαλγία, διάρροιες, ίλιγγο, αίσθημα παλμών, διαταραχές ύπνου και διάθεσης, εξανθήματα.

Για το λόγο αυτό από 1/03/2022 θα ξεκινήσει πιλοτικά στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης ή λειτουργία του ιατρείου Post-Covid.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται κάθε Τετάρτη, από τις 8,30 έως τις 13,00 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ μετά από ραντεβού στα τηλέφωνα 2592022222- 2592350100-2592350154.

Υπεύθυνοι του ιατρείου post-covid είναι οι ειδικοί Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ντι Νάπολι Κιάρα, Καραγιώργη Στέλλα και Ιατροπούλου Κωνσταντίνα.

Σε ποιους απευθύνετε το ιατρείο Post-covid.
Σε πολίτες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αποδεδειγμένα με θετικό τεστ covid η εργαστηριακό έλεγχο αντισωμάτων. Εάν τα σημεία και συμπτώματα της νόσου covid-19 παραμένουν πάνω από 4 εβδομάδες από την νόσηση και δεν εξηγούνται από εναλλακτική διάγνωση.

Τι θα προσκομίζεται στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο.

Το θετικό αποτέλεσμα του τεστ covid-19 ή τον εργαστηριακό έλεγχο αντισωμάτων αμέσως μετά την νόσηση και πριν τον εμβολιασμό (εάν έγινε).
Το τελευταίο καρδιογράφημα, εάν υπάρχει, πριν την νόσηση.
Πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις η ακτινογραφίες πριν ή μετά την νόσηση εάν υπάρχουν.

Η Συντονίστρια
Διευθύντρια του Κ.Υ.Ε
Ντι Ναπολι Κιαρα

0
0
X
+
error: Content is protected !!