Ανάβαση του Ε.Ο.Σ. Καβάλας στο Pelister των Σκοπίων.

Μια από τις πλέον περιπετειώδεις αναβάσεις αποδείχτηκε αυτή που πραγματοποίησαν 5 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, και  στόχο είχε την κορυφή Πέλιστερ των Σκοπίων. Η κορυφή βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπίτολα και ήταν προγραμματισμένη από το σύλλογο για το τριήμερο 27 – 29 Οκτωβρίου.

Καθώς το Σάββατο, που το πρόγραμμα προέβλεπε την πρώτη από τις 2 αναβάσεις του τριημέρου,  ο καιρός ήταν απαγορευτικός, η ομάδα αποφάσισε για την Κυριακή να επιχειρήσει τις αναβάσεις και των 2 ημερών . Έτσι, με αρχική ηλιοφάνεια, ξεκίνησε μια πορεία από το χωριό Nizepole η οποία έφτασε σε διάστημα τριών ωρών σε μια από τις ομορφότερες λίμνες που μπορείς να βρεις σε βουνό, την Pelisteri Oci(μάτι του περιστεριού), σε υψόμετρο 2.400μ. Από εκεί χρειάστηκαν άλλες τρεις ώρες μιας μακρινής πορείας που οδηγούσε στην ψηλότερη κορυφή, την Pelisteri (Περιστέρι), στα 2600 μέτρα.

Εκεί ο καιρός που επιδεινωνόταν συνεχώς ξέσπασε τελικά με άγριες διαθέσεις κι εκδηλώθηκε με πρωτοφανούς σφοδρότητας ανέμους, που σήκωναν το χιόνι από το έδαφος, καλύπτοντας έτσι πολλές φορές την ορατότητα. Με τις συγκεκριμένες συνθήκες η κατάβαση αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερη της ανάβασης, αναγκάζοντας πολλές φορές τους ορειβάτες να βαδίζουν αλληλοϋποστηριζόμενοι, αφού εξ αιτίας των ανέμων πολλές φορές έχαναν την ισορροπία τους με κίνδυνο πτώσης.

Η συνολική πορεία διήρκησε περίπου 12 ώρες, και το τελευταίο τμήμα της έγινε με τη βοήθεια φακών, αφού είχε ήδη πέσει το σκοτάδι, ενώ οι ισχυροί άνεμοι την συνόδευσαν μέχρι το τέλος της.

Η περιπέτεια δεν εμπόδισε την ομάδα να εκτιμήσει την ομορφιά της περιοχής κι έτσι στο μελλοντικό πρόγραμμα του συλλόγου θα επανέλθει η συγκεκριμένη ανάβαση, με καλύτερες  πλέον συνθήκες, ώστε να μπορέσουν να την ακολουθήσουν περισσότερα άτομα.

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
1,094 προβολές
X
+