Ένα Μπαούλο ψυχές.

 
 

178 Πρόσφυγες όλοι τους Σύριοι και Κούρδοι Σύριοι που από αυτούς 25 μεμονωμένα άτομα και περίπου 35 οικογένειες, με 90  ανήλικα με την πλειονότητα τους κάτω των 10 ετών που φιλοξενήθηκαν στο κλειστό της Ελευθερούπολης επί 40 ημέρες. Την Πέμπτη 7/4/2016 αναχώρησαν από το “φιλόξενο” περιβάλλον της Ελευθερούπολης ενός προσωρινού “κέντρου Φιλοξενίας” που δεν είχε καμία υποδομή και προδιαγραφές κέντρου φιλοξενίας αφού απλά είχε σχεδιαστεί πριν χρόνια ως χώρος άθλησης.

Οι λόγοι αναχώρησης πάνω από όλα υγιεινής με συνδυασμό την πλήρη αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας (πλην των επισκέψεων προς τέρψιν του τηλεοπτικού και φωτογραφικού φακού), αδιαφορία που πλέον καθιστούσε σαφές ότι η τύχη αυτών των ανθρώπων ήταν στα χέρια του Δήμου, της Μητρόπολης και των απλών δημοτών (εθελοντών και μη) του Δήμου Παγγαίου και στις ορέξεις κάθε ξενοφοβικού και ρατσιστή και αν θυμάστε το ζήσαμε και αυτό.
Βασικός λόγος της επιτακτικής εκκένωσης ήταν η  ακαταλληλότητα του χώρου σε εξαερισμό, υποδομές σε τουαλέτες και ντους και κάποια πιθανά επερχόμενα προβλήματα σίτισης κλπ.
Και δεν θα αναφερθούμε στην άλλη όψη του νομίσματος  δηλαδή την χρήση χώρου, και την τοπική κοινωνία κλπ.
Σίγουρα στα θετικά ήταν η συμπαγής κατασκευή δηλαδή η στέγη (σκεπή) που προσέφερε ασφάλεια από τις καιρικές συνθήκες και πάνω από όλα η ΑΓΑΠΗ το Χαμόγελο και η συμπεριφορά των εθελοντών και των Κληρικών μας που έκαναν το Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης Φιλόξενο και ένα απαράμιλλο και ζηλευτό κέντρο φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
Και αυτό αποτυπώθηκε στις πολύ ανθρώπινες και συγκινητικές στιγμές που εξελίχθηκαν κατά την αποχώρηση παρά τις Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν αφού προέβλεπαν οργανωμένες αρνήσεις και επεισόδια ώστε να μην αποχωρήσουν οι πρόσφυγες, αλλά να που η αποχώρηση έγινε κανονικά χωρίς ούτε μια άρνηση ή αντίρρηση και σε κλίμα συγκίνησης.
Η πολιτεία ή αν θέλετε η Κυβέρνηση (πλην της Αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας/ Ελευθερούπολης ) αυτές τις 40 μέρες απούσα  (συν τις δύο τελευταίες μετά την αναχώρηση) και όταν λέμε απούσα κυριολεκτούμε!
Απούσα  σε σχεδιασμό, σε μέσα, σε παροχές, σε ανθρώπινο δυναμικό σε οικονομικό επίπεδο και πάνω από όλα σε φυσική παρουσία. Είναι γνωστό από τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας ούτε από την Αθήνα αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο (τοπικοί Βουλευτές) είχαν επαφές μαζί του και όπως έχει δηλώσει και η Δήμαρχος Καβάλας ούτε καν απαντούσαν στα τηλεφωνήματα τους. Όταν “αποκαταστάθηκε” η τηλεφωνική επαφή και οι Τοπικοί βουλευτές πλέον απαντούσαν απλά!!!! Μάλιστα   “ήλθαν και απήλθαν” χωρίς λύσεις ή έστω ένα “συν” αλλά με μόνο απαιτήσεις για νέους χώρους.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που πάρθηκε η απόφαση κατά πλειοψηφία (κατά Μπόνος και Ορφανίδης)  της εκκένωσης  ο Δήμαρχος Παγγαίου έκανε γνωστό ότι η Κυβέρνηση και το συντονιστικό ενημερώθηκαν γραπτά και κατά επανάληψιν και τους ζητούσε οδηγίες και λύσεις από τις 18 Μαρτίου για την εκκένωση και άλλα προβλήματα και δυστυχώς κανένας μα κανένας τόσες μέρες και παρά τις οχλήσεις του δεν του απάντησε ή επικοινώνησε μαζί του η πλήρη απαξία θεσμών και μιας κοινωνίας.

Ένα Μπαούλο ψυχές.

Και φτάσαμε την Πέμπτη 7/4 που πλέον τα τρία Λεωφορεία προγραμματισμένα αναχώρησαν από την Ελευθερούπολη πάλι απούσα η Κυβέρνηση και ο κρατικός σχεδιασμός. Τα λεωφορεία ξεκίνησαν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ για άγνωστη κατεύθυνση αφού η κυβέρνηση ή το συντονιστικό αν προτιμάτε δεν είχαν καθορίσει τόπο προορισμού.
Σημειωτέων ότι βάση του συντονιστικού η εικόνα των κέντρων φιλοξενίας εκείνη την στιγμή είχε ως εξεις:

 
Πάραυτα μετά από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα από την αναχώρηση έγινε γνωστό ότι οι σοφοί της Αθήνας επέλεξαν για τους 178  (90 παιδιά) φιλήσυχους  ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν μια πολύ καλή και ανθρώπινη αντιμετώπιση να μετακινηθούν στο άλλο άκρο της χώρας και μάλιστα σε ένα χώρο με πάρα μα πάρα πολλά και γνωστά προβλήματα που εδώ και μέρες βρίσκεται σε αναβρασμό.
Η απόφαση αυτή όταν έγινε γνωστή σε εμάς μας γέμισε θλίψη γιατί πιστεύαμε ότι όταν τους αποχαιρετούσαμε τους αποχαιρετούσαμε για κάτι καλύτερο.
Φανταστείτε τι ένιωσαν αυτοί οι άνθρωποι όταν τους έγινε γνωστό που οδηγούνται βέβαια η μόνη άμυνα που είχαν ήταν να αρνηθούν να κατέβουν από τα λεωφορεία όταν έφτασαν στον προορισμό τους. Γεγονός που αμέσως έδωσε βορά στους φανατικούς, αυτούς τους φιλήσυχους οικογενειάρχες να τους μετατρέψουν σε αχάριστους Τζιχαντηστές που μόνο προβλήματα δημιουργούν.
Χτες μετά την πρώτη διανυκτέρευση  δόθηκε στην αρχή εντολή τα λεωφορεία να ξεκινήσουν για την Λάρισα αλλά οι οδηγοί αρνήθηκαν αφού δεν είχαν καμία επίσημη επιβεβαίωση ότι οι πρόσφυγες θα γινόντουσαν δεκτοί εκεί, το ίδιο σενάριο ακολούθησε και αργότερα, αυτή την φορά προορισμός η Φιλιππιάδα στη Πρέβεζα αλλά και πάλι για τους ίδιους λόγους υπήρξε άρνησης από όλες τις πλευρές.
 
Σήμερα μετά την Δεύτερη διανυκτέρευση στα λεωφορεία δόθηκε εντολή τα λεωφορεία να επιστρέψουν με τους Πρόσφυγες στην Καβάλα και συγκεκριμένα στην Ελευθερούπολη, αργότερα το σενάριο άλλαξε και  ο τόπος προορισμού έγινε η πόλη της Καβάλας αλλά μην ξεχνάμε ότι η Καβάλα είναι προγραμματισμένη να υποδεχτεί άλλους 500 νέους πρόσφυγες και είναι ακόμα στο σκοτάδι που θα μεταφερθούν οι 750 πρόσφυγες του εκθεσιακού, μετά έγινε γνωστό ότι θα μεταφερθούν προσωρινά στο πάρκινγκ της Μουσθένης μέχρι να παρθεί μια απόφαση.
Οι τελευταίες πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από κανέναν λόγω ρευστότητας της κατάστασης και ελλείψει κράτους είναι ότι τα λεωφορεία δεν θα οδηγηθούν στη Περιοχή του Νομού Καβάλας αλλά όπως μας τόνισαν ιθύνοντες όλα είναι ρευστά.

 

 

Facebook Comments
0
απογοήτευση 0
3,829 προβολές
X
+